Split - grad partner šestog Festivala o pravima djece

Šesti Festival o pravima djece, čiji je cilj promicanje dječjih prava kroz stvaralaštvo djece i odraslih, najvećim dijelom kroz filmsku umjetnost različitih žanrova, održat će se od 17. do 22. studenoga 2014. godine u Zagrebu i Splitu. Gradu domaćinu i pokrovitelju Festivala, Zagrebu, pridružio se grad partner, Split. Novo izdanje Festivala predstavlja značajan programski i produkcijski pomak, s obzirom na to da će se raznovrstan međunarodni program događati istovremeno u dva najveća hrvatska grada, a ovogodišnja zemlja partner je Bosna i Hercegovina.

Fokus ovogodišnjeg izdanja jest nasilje nad djecom, te će se prije i za vrijeme Festivala održati niz aktivnosti kako bi se ukazalo na ovaj gorući problem današnjice. Svečano otvorenje Festivala će se održati u Zagrebu i u Splitu i to 17. studenog u Zagrebu, a 19. studenog u Splitu. Tijekom šest dana trajanja Festivala prikazat će se filmska ostvarenja iz cijelog svijeta. Program je fokusiran na osvještavanje šire javnosti i medija o problemima nasilja nad djecom kroz filmove odraslih autora te brojne popratne aktivnosti, ali i kroz projekcije usmjerene primarno na stvaralaštvo djece i mladih. Tijekom festivala, prikazat će se između ostalih i filmovi hrvatskih filmskih družina i osnovnih škola koje su u proljeće sudjelovale na UNICEF-ovoj radionici o prevenciji nasilja.

Kao i proteklih godina, uz večernji program, kratki filmovi djece i mladih prikazivat će se u još osam hrvatskih gradova u kinima Cinestar (Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Slavonski Brod, Vukovar i Varaždin).

Festival o pravima djece osnovan je 2009. godine, a temeljna mu je zadaća skrenuti pažnju javnosti na poruke djece kroz filmove, ali i ukazati na prostor za promjene koje će omogućiti kvalitetniji život za svu djecu. Festival je od 2011. godine postao prvim i zasad jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida i sluha.

Domaćinima dosadašnjih izdanja Festivala bili su Zagreb, Osijek, Rijeka i Koprivnica, a u proteklih pet godina festival je prikazao više od sto filmova iz svih dijelova svijeta. U programu prošlogodišnjeg Festivala o pravima djece sudjelovalo je više od šest tisuća djece i mladih u deset hrvatskih gradova.

Festival zajedno organiziraju UNICEF, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te višegodišnji sponzori i partneri Blitz Cinestar i Hrvatski Telekom. Domaćini dosadašnjih izdanja Festivala bili su Leon Lučev, Leona Paraminski, Goran Grgić, Marko Tolja i Sven Šestak a podržavaju ga brojne javne osobe, posebice glumci koji svake godine  «posuđuju» svoj glas u naracijama za slijepe i slabovidne, poput Gorana Grgića, Mirne Medaković, Kristine Krepele, Damira Markovine, Roberta Kurbaše, Marije Tadić, Petre Težak, Zrinke Kušević, Franke Klarić i Ankice Dobri