Split nakon Keruma: Kakvu kampanju će voditi Ivo i Vjeko?

Dva dana nakon što smo se 'riješili' Željka Keruma, o čijoj kampanji osim brzinski 'sklepanih' predizbornih spomenika svjedoče tek mega plakati diljem grada, čini se da se lakše diše (materijal koji ga je ostavio u interesu javnosti tek je Konobar Mislav Bago)! No oštra politička kampanja voditi će sve do idućeg petka navečer kada će nastupiti nova predizborna šutnja uoči 2. lipnja. Te nedjelje Splićani će odlučiti koji čovjek će ih voditi iduće četiri godine. Ivo Baldasar, za kojeg je u prvom krugu glasovalo 29,24% onih koji su izašli na birališta, ili Vjeko Ivanišević čije ime je zaokružilo njih 21,72%.

Zanimalo nas je jesu li zadovoljni rezultatima, te kakvu kampanju možemo očekivati, s obzirom da oba slove za miroljubive i tihe osobe.
- Zadovoljni smo rezultatom postignutim u prvom krugu i s optimizmom ulazimo u drugi. Hvala svima koji su izašli na izbore i svima koji su mi dali povjerenje. Uvjeren sam da ćemo 2. lipnja dobiti podršku svih sugrađanki i sugrađana koji žele poštenu i sposobnu gradsku vlast na čelu otvorenog i razvijenog Splita. Kao ni do sada kampanju nećemo voditi na ideološkim pitanjima i podjelama. Naš je fokus na budućnosti, realnim i konkretnim projektima - kazao nam je Ivo Baldasar nakon što je prespavao rezultate prvog kruga lokalnih izbora.

Njegov konkurent u drugom krugu Vjekoslav Ivanišević, također je zadovoljan.
- Postigli smo dobar rezultat jer su građani prepoznali da smo najbolji izbor i da imamo najbolji program. Naravno da bi htjeli uvijek više i bolje, ali na rezultate u prvom krugu utjecalo je mnogo nepovoljnih čimbenika. Svi koji priželjkuju stručnu, poštenu, marljivu i dokazanu upravu, neopterećenu stranačkom pripadnošću, starim neprijateljstvima i prijeporima, te osobnim interesima, glasovat će za nas jer smo u svakom pogledu bez iznimke mnogo, mnogo bolji od naših suparnika - smatra Ivanišević, koji se osvrnuo i na optužbe iz SDP-a na račun svojih suradnika.

- Mi ne miješamo ideologiju i rad. Imamo svjetonazor i ne skrivamo ga, a drugima njihove stavove ne branimo. Dokaz tome je prvi dio kampanje u kojoj nije izgovorena ni jedna riječ mržnje i nitko, apsolutno nitko, nije spomenuo 1941., partizane i ustaše, ni u kojem kontekstu. Prvi je to učinio upravo Ivo Baldasar u Slobodnoj Dalmaciji, i to samo zato jer nema program za ponuditi Splićanima. Na taj način priziva avete prošlosti, i ustraje na podjelama unutar hrvatskog naroda. To je kampanja protiv Republike Hrvatska, a ne protiv mene i mojih suradnika. Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da zvijeri otkrije trag - zaključio je pjesnički Vjeko Ivanišević.