Split odbio dolazak 50 ekoloških i jeftinih taksija

Split će još pričekati na jeftiniji taksi kakav već postoji u nekoliko hrvatskih gradova, gdje je konkurencija više tvrtki ovaj vid gradskog prijevoza učinila znatno pristupačnijim. U Banovini su u veljači objavili "Obavijest za polaganje posebnog ispita za auto taksi vozače na području Grada Splita", za koji su se prijave trebale dostaviti do 29. travnja.

Budući taksist su prema obavijesti dužni uplatiti 500 kuna da bi u svibnju pred posebnim povjerenstvom polagali ispit o poznavanju "kulturnih, povjesnih, gospodarskih, turističkih, prometnih, društveno-zabavnih i drugih podataka o gradu Splitu, te poznavanje dužnosti i prava auto taksi prijevoznika". Nakon toga, na praktičnom dijelu ispita provjerava se "ponašanje u prometu, tehnika vožnje, te poznavanje prometne regulacije u gradu kako bi se najekonomičnijim dozvoljenim putem došlo do zadanih destinacija".

No, gradonačelnik Ivo Baldasar na posljednjoj je redovitoj konferenciji za novinare objasnio da je ta obavijest poništena, obrazloživši tu odluku tvrdnjom da je u Splitu ionako previše taksista koji nemaju dovoljno posla, posebno izvan glavne turističke sezone, jer "Splićani nemaju naviku korištenja taksija".

Uz to, nedavno je gradska administracija odbila još jednu ponudu za pojačavanje taksi-usluga u gradu, pismo namjere zagrebačke tvrtke Eko Taxi. To je poduzeće poslalo Baldasaru pismo namjere za dodjelu 50 dozvola za taksiste, nakon što već dvije godine posluju u Zagrebu, Zaprešiću i Vodicama, gdje ukupno imaju stotinjak vozila.

Eko Taxi je Splitu ponudio svoju flotu hibridnih vozila Toyota Prius, s kombinacijom električnog i benzinskog motora čime u zrak ispuštaju upola manje ugljičnog dioksida nego obični automobili. Osim ekološki prihvatljivijeg prijevoza, Eko Taxi je jamčio značajno jeftiniju vožnju s baždarenim i "zaključanim" taksimetrima koji sprječavaju vozača da naplati više od istaknute cijene, te zaposlenje oko 150 ljudi - vozača, dispečera, kontrolora, administracije, marketinških agenata...

Kako je Baldasaru pisao direktor Eko Taksija Mislav Munivrana, u Splitu bi putnike prevozili za cijenu od 10 kuna za start, te sedam kuna za svaki prijeđeni kilometar. Da bi to realizirali, tražili su da grad promijeni odluku o maksimalnom broju dozvola u odnosu na broj stanovnika (1 taksi na 1389 stanovnika), te skine ograničenje od deset dozvola po pravnoj osobi.

- Većim brojem dozvola povećala bi se ponuda na tržištu koja bi utjecala na cijenu i kvalitetu usluge, kaže Munivrana.

Za usporedbu, u Zagrebu je omjer dozvola i broja stanovnika 1:540, u Rimu 1:450, u Firenci 1:625...

Eko Taxi je tako predložio da se u Splitu dosadašnji omjer smanji na 1:900, čime bi se "oslobodilo" još 70 dozvola za dodjelu koncesionarima. Isto tako, kažu, ograničenje od deset dozvola po pravnoj osobi znatno otežava poslovanja zainteresiranih prijevoznika. U Zagrebu je taj limit 50 vozila.

Inače, projekt Eko Taxija je dobio podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji im je dodijelio 1,4 milijuna kuna za nabavku hibridnih vozila koji bi onda vozili Splitom. Dobili su i nekoliko nacionalnih nagrada za doprinos zaštiti okoliša. Inače, tvrtka Eko Taxi Split je već registrirana, u očekivanju dozvole za rad.

No, bez obzira što u Banovini smatraju da bi se ova ideja mogla iskoristiti kao dio projekta kojim bi se "Split mogao na turističkim tržištima plasirati kao 'zeleni grad' s Marjanom, gradskim plažama, velikom pješačkom zonom, e-biciklima i slično", stigla je odbijenica. Obrazlažući takav odgovor na pismo namjere, iz Banovine su napisali da "s obzirom na ukupna gospodarska kretanja u dogledno vrijeme nije planirano povećanje utvrđenog broja broj autotaksi vozila u Gradu Splitu". Ili, još detaljnije, o povećanju će se razmatrati "kada se steknu bolji gospodarski uvjeti (dovršenje započetih i izgradnja novih hotelskih kapaciteta, veći broj noćenja u istima itd.)".

Podsjetimo, prije dvije godine već se naveliko govorilo o dolasku tvrtke Cameo na splitske ulice, izašlo je na desetke novinskih članaka koji su najavljivali da će se i Splićani i njihovi gosti voziti jeftinije, kao u Rijeci, Zagrebu i još nekim gradovima. U međuvremenu, jednaki je broj članaka napisan na temu nedostatka posla i nemogućnosti pojeftinjenja. Tek u siječnju ove godine - kratko nakon odbijenice Eko Taxiju, objavljene su izvansezonske cijene 130 splitskih taksista koje će na snazi biti do 30. travnja.

Kako je tada pisala Slobodna Dalmacija, predsjednik Udruge Radio-taxi Lovre Ćatipović upotrijebio je za opis nevolja ove službe skoro iste riječi kao nekidan Baldasar: "Splićani nemaju razvijenu naviku korištenja taksi-prijevoza". U ova tri-četiri zimska mjeseca vožnja do tri kilometra košta ravno 30 kuna, a svaki idući kilometar se naplaćuje dodatnih osam kuna. Ili, poigrajmo se usporedbe, čak i nešto skuplje nego što bi bila cijena u vozilima Eko Taxija, s tim što bi kod te tvrtke ove cijene vrijedile cijelu godinu.