Trening prepoznavanja ptica na Neretvi 2024.

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili u prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi?
Sjednete na balkon, čujete poznato glasanje ptice i pomislite: “Vidi, ova se vratila! Svake godine u ovo vrime je tu.”

Ukoliko vas zanima koja je to vrsta i nešto o njoj, ali i o ostalim pticama koje možete vidjeti u dolini, spremni smo pomoći.
Udruga Biom poziva zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati za dva vikenda 4. i 5. svibnja, te 1. i 2. lipnja 2024. na području delte Neretve. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i dvije terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i one vrlo rijetke vrste po kojima su poznate lagune na ušću Neretve.
Na terenu ćemo učiti tehnike prepoznavanja vrsta ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Za polaznike ćemo osigurati dalekozore, knjige za determinaciju ptica i stručno vodstvo.

Uvodno online predavanje na kojem ćemo se upoznati bit će 3. svibnja u 18 h. Tereni su predviđeni 4. i 5. svibnja, te 1. i 2. lipnja 2024., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama.
Ukoliko ste zainteresirani, najkasnije do 29. travnja 2024. ispunite online prijavnicu.

O BirdLife International:
BirdLife International je najveća svjetska mreža za zaštitu prirode. BirdLife je nadaleko priznat kao svjetski lider u zaštiti ptica sa 122 BirdLife partnera u 118 zemalja svijeta.
O Udruzi BIOM:
Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.