Više od 600 mladih uključeno u aktivnosti prevencije vršnjačkog nasilja

Otvorenjem izložbe plakata u Info Zoni, zatvoren je projekt “NIŠTA NA SILU – vještine nenasilnog rješavanja sukoba” kojeg je provodila Liga za prevenciju ovisnosti u partnerstvu s Obrtnom tehničkom školom, Graditeljsko - geodetskom tehničkom školom, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Srednjom školom Brač. Učenici su se, kroz plakate i tekstove koje su sami osmislili i izradili, dotakli i online vrijeđanja, širenja tračeva, nasilja u vezi, ali i ruganja na temelju ocjena, financijske situacije, fizičkog izgleda, pa čak i disleksije.

Teme su to koje su proistekle iz niza evaluacija, savjetovanja, sastanaka volontera i drugih aktivnosti koje je u proteklom periodu organizirala i provela Liga za prevenciju ovisnosti, kako bi doprinijela smanjenju stope nasilja nad i među mladima.

Na preventivnim motivacijskim radionicama “Prepoznaj, reagiraj, spriječi”, održanim u školama partnerima, sudjelovalo je 359 mladih. Otprilike toliko ih je sudjelovalo i u akciji Lanac podrške, kojom su učenici, držeći se za ruke, zagrlili svoje četiri škole i tako poslali snažnu poruku podrške svojim vršnjacima koji trpe nasilje. Sama ideja lanca podrške proizašla je iz održanih radionica planiranja i lansiranja kampanja tijekom kojih su mladi definirali ciljeve, ključne poruke i kanale komunikacije istih svojim ciljanim skupinama. Održan je i trening za učenike, njih 23, u kojem su brusili svoje vještine nenasilne komunikacije i rješavanja sukoba.

Ukupno gledajući, projekt je obuhvatio preko 600 mladih osoba kojima je na različite i kreativne načine poslana jasna poruka - “Samo zajedništvom možemo napraviti promjenu! Niste sami, potražite pomoć i suprotstavite se nasilju!

Projekt financijski podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.