Gypsy Mambo Kočani: Zbog Splita smo odbili druge ponude

Nakon što smo prvi objavili kako je Baldasar zabranio reprizu dočeka s romskim orkestrom na Rivi (a drugi mediji vijest bez navođenja izvora prenijeli), gradonačelnik Splita pokušao se opravdati PR-ovski ispeglanim komentarom, no umjesto toga napravio je još veću štetu.
- Glavni razlog zbog kojeg nismo dali dozvolu za nastup orkestra jest naša zamisao da Božićni sajam na Rivi bude urbana manifestacija, a ne nekakav palanački vašar. Nakon što smo postigli jedan urbani štih koji je mahom odobren, nema potrebe mijenjati izgled i narav Božićnog sajma. Ne radi o nikakvoj netoleranciji, dapače, neko drugo mjesto i druge prilike su primjerenije za romski orkestar - poručio je.

Upravo "drugo mjesto i druge prilike" stvorile su Baldasaru nove probleme, jer je na ovu po mnogima kulturnu diskriminaciju reagirao saborski zastupnik Milorad Pupovac, pa su se njih dvojica međusobnom izmjenom dopisa obračunali za potrebe dnevne politike.

Mediji su prenijeli i netočnu informaciju po kojoj je sastav Gypsy Mambo Kočani već prošlu subotu nastupio u Splitu. Prema informacijama kojima raspolažemo, na Rivi su zaista u prošlu subotu u podne bez prethodne najave došli romski glazbenici iz Srbije i samoinicijativno svirali za napojnice. Njihov nastup nije bio unaprijed dogovoren s ugostiteljima iz "Adventilacije" koji su kreirali većinu glazbenog sadržaja na Rivi, niti je bio u planiranom programu događanja u sklopu Božičnog sajma.

Puno kvalitetniji glazbenici i termin (umjesto sredine dana, večernji nastup) na Rivi su na reprizi dočeka trebali održati priznati glazbenici iz Makedonije, no Baldasarova odluka zaustavila je ishodovanje potrebnih dozvola.
- Prošle godine nastupili smo na zatvaranju Božićnog sajma na Rivi, i svi su se prema nama odnosili kao prema prijateljima koje znaju godinama. Mi nemamo ništa protiv gradonačelnika Splita, ali ova odluka prouzrokovala nam je financijsku štetu jer smo zbog planiranog nastupa u Splitu 1. siječnja odbili mnoge druge ponude za nastup, pa i za doček Nove godine. Ne samo da smo ostali bez tog honorara, već imamo i direktan trošak od 400 eura kojeg smo platili kao carinski porez "ATA karnet" zbog privremenog uvoza instrumenata, te 200 eura na troškove benzina jer smo došli do pola puta prema Splitu. Mi prehranjujemo svoje obitelji sviranjem, nemamo druge prihode jer glazba je naša profesija - kazao nam je Tahir Bilalov, član sastava Gypsy Mambo Kočani.
 

Dodao je i ovo.
- Mi nismo iz Srbije, pa iako imamo poštovanje prema svim narodima, Romima iz Srbije, Hrvatske ili neke treće države, nije korektno da naš nastup gradonačelnik Splita opisuje kao palanački vašar. Kod nas se održava kočanski panagur kojim se obilježava dan oslobođenja grada Kočani, a romski glazbenici iz našeg kraja dobrodošli su u cijelom svijetu.