Na breljanski Šakan stiže Giant Sand

Dva dana nastupa redom kvalitetnih mladih glazbenika obećava nam breljanski Šakan festival. Prvo izdanje manifestacije u kojoj će organizatori iz udruge BUKU Šakan pokušati od malog proširenja na rivi napraviti pravo poprište dobrih vibracija uzrokovanih vrsnim talentima, donosi koncerte desetak kantautora i kompletnih bendova. Ljubitelji dobrog americana rocka već unatrag nekoliko mjeseci vesele se nastupu fantastičnog sastava iz Arizone, naravno, Giant Sanda koji će se tom prilikom oprostiti od glazbene karijere. Zanimljivo je vidjeti kako se pored Brela na listi njihovih koncerata za ovo ljeto nalaze Los Angeles, Beč i Oslo. Da ne bude kako su ostala imena koja pakiraju kufere za osunčana Brela manje značajna, izdvojit ćemo domaće snage: Saru Renar, Lovely Quinces, MORT i Spiridon. Line up koji je prije neki dan objavljen u potpunosti, dovoljno je primamljiv da i po ljetnim prometnim gužvama potegnete do Brela. Preporuka je ići preko Gata.

 

Prva večer, srijeda (10. kolovoza) rezervirana je za kantautore;

Lovely Quinces        23:00 : 00.00

Sara Renar              21.45 : 22.45

J.R. August              20.45 : 21.30

Igor Duraković       20.00 :  20.30

 

Četvrtak (11. kolovoza) stižu i zvijezde festivala;

Giant Sand              23.15 : 00.30

M.O.R.T.                   22.00 : 23.00

Das Rage                 21.00 : 21.45

Spiridon                  20.15 : 20.45

Cloud 68                  19.30 : 20.00

Antonio Ivanac        19.15 : 19.30

Duje Medić i Joško Klarić

Idejni začetnici Šakan festivala, Joško Klarić, Duje Medić i Domagoj Šošić ne skrivaju zadovoljstvo što će događanje omogućiti ono malo dobre svirke kakva se na području Rivijere odavno nije dogodila. - Nadamo se da će Šakan postati jedno od glavnih glazbenih događanja u Hrvatskoj, a planiramo taj cilj ostvariti tako što ćemo svake godine imati barem jedno strano ime. Kako festival bude odrastao, tako će ih s vremenom biti i više – ambiciozni su organizatori. Na tragu te ideje, zanimalo nas je prije svega kako je došlo do dolaska Giant Sanda u Brela. – Domagoj Šošić, koji je inače organizator i SuperUho i Šakan festivala, bio je od ranije u kontaktu s bendom pa ih je veoma jednostavno pozvao na festival. Tako i mi pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala da nam se pridruže na prvom izdanju Šakana – veselo će Joško Klarić, a razloga za osmijeh već i sada ima - mali festival prepoznala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je Breljane nagradila svojim pokroviteljstvom.

 

Kako ne bi bilo 'nismo znali', festivalske ulaznice prodaju se i fizički i virtualno – putem Facebook stranice festivala moguće je po cijeni od 50 kuna osigurati i mjesto u publici i parkirno mjesto koje dolazi s tiketom, a ako ste ostali bez interneta, požurite u splitski Caffe Bar Basket, Tobacco Shop u Brelima, Dirty Old Shop i Rockmark u Zagrebu.

 

Pojest će te Šakan!

Za neobičan naziv Šakan festivala krive su ni manje ni više nego sredozemne medvjedice. Ili pak znameniti Kamen Brela. Ili oni skupa. Zapravo nije jasno odakle je točno riječ Šakan potekla, ali zna se kako su stari 'Brejani' šakanima nazivali sve što je bilo neobično; i medvjedice i kamen na kojem rastu alepski borovi, pa i benediktinske svećenike koji su pohodili mjesto. Joško Klarić kaže kako su s namjerom odlučili promovirati breljanski toponim. - Odabrali smo ime Šakan jer želimo mlade ljude upoznati s narodnim pričama koje se prenose usmenom predajom. Babe su prije uvijek upozoravale; 'Ne ajde tamo, pojest će te Šakan!'.