Postanite dijelom 4. FantaSTikona

Završile su prijave za izlagače i one koji žele sudjelovati u programu 4. FantaSTikona, ali još uvijek traže volontere!

Četvrto izdanje FantaSTikona će se, kao i prošle godine, održati u ožujku, točnije 16.-18.3.2018. na FESB-u.

Svi zainteresirani mogu postati dijelom fantaSTičnog tima ispunjavanjem prijavnice na http://e-for.me/view.php?id=56396 do 1. ožujka 2018.

FantaSTikon je prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara  i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici.

Za 2018. godinu Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST priprema četvrto izdanje FantaSTikona s izvrsnim programom koji će zasigurno privući još više posjetitelja nego prethodnih godina stavljajući naglasak na lokalne autore i razvoj lokalne scene, ali i pružiti posjetiteljima „okus" međunarodnog stvaralaštva.

Na njihov poziv se odazvao Hrvoje Prćić, književnik i urednik hrvatskog izdanja časopisa National Geographic, te urednik nekadašnjeg časopisa za znanstvenu fantastiku Sirius koji će na 4. FantaSTikonu biti jedan od počasnih gostiju. Iz Zadra stiže doc. dr. sc. Josip Ćirić, poznati i višestrani sveučilišni profesor čija su predavanja uvijek iznimno posjećena. Na ovogodišnjem FantaSTikonu će ih prvi put posjetiti Irena Rašeta, mlada spisateljica i književna urednica, dio organizacije SferaKona, kao i Sandro Blašić, hrvatski predstavnik velikog svjetskog izdavača društvenih igara iz Češke – Czech Games Editiona.

Od mladih splitskih snaga, koje žele ugostiti u što boljem i kvalitetnijem okružju, pozvali su Kristinu Bilotu Toxicpandu, zaposlenicu Croteama koja je kao kandidatkinja F&ST-a 2016. osvojila nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku za Najboljeg umjetnika između dva Eurocona, poznatu po svojim grafičkim radovima, među koje ubraja i vizuale za dosadašnje, kao i ovogodišnji,  fantastikonovske plakate. Predavanje će održati Ivan Benutić i Barbara Jelić, splitski maturanti koji su pokrenuli portal i uslugu FindRead preko kojeg su ostvarili suradnju s Amazonom, a fanove SF-a će oduševiti predavanje Briana Willemsa, profesora s FFST i UMAS-a.

Također će ponovo ugostiti mladu autoricu Tanju Radman, autoricu romana „Republika kamena" s dva rasprodana izdanja, čiji se nastavak očekuje početkom 2018, a dolazi i Aleksandar Žiljak, koji je, osim što je bio redoviti gost prva tri FantaSTikona, iznimno poznat pisac i ilustrator u Hrvatskoj i izvan nje, a bio je i počasni gost na europskoj konvenciji Eurocon 2017.

Dio FantaSTikona bit će posvećen vrlo popularnom serijalu knjiga „Pjesma leda i vatre“, poznatijem kao TV serija Igra prijestolja, a zemlja kojoj ove godine posvećuju kovenciju je Japan.

Uz to valja spomenuti počasnu gošću Ljubicu Dolašević, nagrađivanu cosplay umjetnicu koja je kao profesionalna izrađivačica kostima sudjelovala u izradi kostima za beogradsku premijeru nove sezone Igre prijestolja, Machina Academiu, centar za obuku mladih u programiranju računalnih igara iz Zagreba koji su treći počasni gost ove godine, Argenta Heliona mladog autora koji pod ovim pseudonimom piše knjige i stvara društvene igre, Kendo klub Marjan, posebne goste koji će pokazati svoje umijeće, LibriMagicu, društvo ljubitelja književnosti poznato i kao Djevojke koje čitaju, a koje će održati književnu čajanku, Valeriju Strutinskaju koja će i ove godine održati dječju radionicu izrade igračaka od recikliranih materijala, te predavanje za knjiške moljce i one koji će tek postati obožavatelji lika i djela Ursule K. Le Guin.

Osim predavanja, demonstracija, izlaganja i radionica koje će pokrivati vrlo širok spektar tema, imat će i uvijek popularno nagradno natjecanje u cosplayu (kostimirano igranje uloga) i veliki nagradni Geek Trivia Quiz, a da bi sve zaokružili svojim posjetiteljima će i ove godine ponuditi trodnevnu igraonicu modernih i klasičnih društvenih igara s preko stotinu naslova. Za one koji vole računalne igre, Udruga Level up i Clan Gaming pobrinut će se za opremu i program računalne igraonice (opremljene popularnim konzolama i pripadajućim igrama), a moći ćete saznati više o povijesti strategija u realnom vremenu (Real-Time Strategy) na predavanju Matea Vukovića. A da ne bi sve ostalo na virtualnim igrama, pobrinut će se Udruga Mordele svojim Murder! Tent-om – prenosivim „escape“ šatorom i igrom „Čovječe ne ljuti se“ u prirodnoj veličini u kojoj ljudi postaju čunjevi.

Više o 4. FantaSTikonu možete saznati na njihovim stranicama (http://fantastikon.com) kao i na Facebook stranici konvencije (https://www.facebook.com/fantastikon/), stranici događaja (https://www.facebook.com/events/199887857262230/), te stranici organizatora, Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST (https://www.facebook.com/UdrugaFST/).