Radionica izrade memory quilt-a s Glorijom Lizde

U kreativnom hub-u Prostor, u prosincu će se održati četverodnevna besplatna radionica izrade memory quilt-a pod vodstvom umjetnice Glorije Lizde.

Radionica će se održati u sljedećim terminima: 5.12. /7.12. / 8.12. /9.12. od 18:00-21:00 sati.

Opis radionice:

Memory quilt je ručno rađen poplun koji se izrađuje kao uspomena odnosno memorabilija obiteljske ili osobne povijesti. Tradicionalno se koristi stara odjeća, posebice ona nošena u djetinjstvu, na koju se zatim ušivaju fotografije. Ovi popluni obično su tematski odnosno narativni te se izrađuju kada osoba primjerice odlazi od kuće, povodom rođenja ili smrti, raznih obljetnica i slično.

Naglasak izrade quilt-a je na procesu i ručnom šivanju koje traje 20-30 sati za poplune veličine otprilike 80x80cm, do nekoliko tisuća sati za velike, kompleksnije poplune. Proces šivanja vrlo brzo postaje automatiziran, ponavljanje prolaska igle kroz tkaninu te istog pokreta ruke dopušta ulazak u svojevrsno stanje transa i meditacije te se na ovaj način otvara prostor za dublja razmišljanja i neku vrstu razgovora s fotografijama.

Na radionici, zamišljenoj kroz četiri susreta, polaznice i polaznici izradit će vlastiti memory quilt u veličini od 80x80cm. Od polaznica i polaznika očekuje se da donesu staru odjeću te fotografije od kojih bi željeli napraviti poplun, dok će ostali materijali biti osigurani. Fotografije odabrane za poplun trebale bi biti osobne i od nekakvog značenja, a poželjno je da tvore narativ kojim se polaznica ili polaznik želi baviti na radionici, npr. quilt posvećen jednoj osobi, specifičnom događaju (selidba, rođendan itd.), obiteljskoj povijesti itd. Na radionici memory quilt-a naglasak je upravo na samom procesu te na promišljanju o fotografijama koje se ušivaju u quilt radije nego li na tehničkoj izvedbi. Po završetku radionice, polaznice i polaznici međusobno predstavljaju završene radove.

O voditeljici radionice:

Glorija Lizde rođena je 1991. godine u Splitu. Završila je preddiplomski studij filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Dekaničine nagrade za rad na seriji fotografija F20.5. Nominirana je za World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020 te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. g. Dodijeljena joj je nagrada ESA 2020 za Umjetnicu godine. Dobitnica je  stipendije i rezidencije Dr. Éva Kahán Foundation za 2022. godinu. te dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022. za najboljeg mladog umjetnika.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Broj polaznika je ograničen, a prijave se do popunjenja mjesta zaprimaju na info@culturehubcroatia.hr.

Radionica je dio programa  “Vještina kao otpor” koji Platforma “Culture Hub Croatia” provodi u 2022. u sklopu kreativnog huba Prostor. Program je sufinanciran od strane Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Splita.